Tracy en Minna
Twee handen op een buik

Tracy en Minna zijn twee vrijwilligers die op dinsdagmiddag altijd het Gasthuisspreekuur verzorgen. Niet alleen met elkaar, maar ook met de mensen die ze spreken hebben ze een goede band.

In 2010 is Tracy naar het MST toe gekomen als gastvrouw. Zij serveerde toen koffie en thee in de Huiskamer. In 2011 kreeg zij echter borstkanker, waarna zich een oedeem in haar borst ontwikkelde. Hierdoor kon zij niet meer de kannen waar het drinken in zat, tillen.

“Bic en Lydia (medewerkers van het MST) dachten dat het spreekuur wel iets voor mij zou zijn. Zodoende ben ik erbij gekomen.”

 

Minna was, voordat zij bij het spreekuur kwam, vooral bij de creatieve activiteiten en in de Verhalenkamer te vinden. Zo nu en dan kwam ze met hulpvragen bij het spreekuur, waar het goed klikte met Tracy. Voor de coronatijd was haar al de vraag gesteld of ze mee wilde doen bij het spreekuur. Ze heeft toen enkele keren meegedraaid. Tijdens corona vond ze het spreekuur moeilijk. “Je zit zover van elkaar, er was eigenlijk geen ruimte meer voor dat contact met de mensen,” vertellen de twee dames. Minna is tijdens de coronaperiode een tijdje weggebleven.

Desondanks had het Gasthuis wel meer mensen nodig. Als Tracy en Lydia het hierover hadden, bleef Minna’s naam continu terugkomen.

“We kwamen elkaar een keer tegen in de Albert Heijn,” vertelde Tracy. “Ik dacht, nu pak ik mijn kans. Dus ik vroeg haar voor het Gasthuis, en Minna zei ja!”

 

Sinds het einde van de coronatijd verzorgen de twee het Gasthuisspreekuur op de dinsdagmiddag.

“Wij zijn allebei heel hoog gevoelig. We voelen denk ik aan wat mensen nodig hebben. Mensen komen ook vaak terug. Het helpt denk ik ook dat Minna een hoofddoek draagt, het geeft een soort vertrouwen bij veel mensen,” vertelt Tracy. “We zijn hier maar een keer per week. Wanneer iets niet in een afspraak lukt, probeer ik ze wel eens door te verwijzen naar een medewerker. Sommigen doen dat, maar anderen zeggen ook ‘nee hoor, ik wil wel een week wachten’.”

De twee dames voelen zich als echte maatjes, twee handen op één buik.